De kracht van Brazilian Jiu Jitsu

BJJ is een sport die je uitdaagt op verschillende vlakken. Naast fysieke aspecten is het ook een denksport waarbij je problemen moet leren oplossen onder stress. Hiernaast is het een effectieve manier van zelfverdediging en geschikt voor iedereen.

Zelfverdediging voor iedereen

Wie op de grond kan vechten heeft de beste verdedigingskansen omdat op de grond ‘vaardigheid’ veel meer bepaalt dan ‘geluk’. Staand kan iedereen – getraind of ongetraind – een keer een goede stoot of trap uitdelen waardoor een situatie volledig om kan slaan. Op de grond moet je weten wat je doet voor je een situatie kan controleren en naar je hand kunt zetten.  Het doel is een dominante positie te krijgen en ervoor te zorgen dat je je tegenstander controleert. Vervolgens probeer je door een klem of een verwurging je tegenstander tot opgave te dwingen.

Het idee achter BJJ is dat een klein of zwakker persoon met de juiste technieken en bewegingen zichzelf kan verdedigen tegen een sterker en groter persoon. BJJ is dus zeer geschikt voor lichte en kleine mensen en natuurlijk ook voor vrouwen. Misschien dat het daarom wel de snelst groeiende vechtsport ter wereld is.

De banden in BJJ

Tijdens BJJ draag je een gi (het uniform) en een band (belt). Welke band je draagt is afhankelijk van je niveau. Er zijn in totaal 5 banden (wit, blauw, paars, bruin en zwart) met ieder 5 levels (de lege band en 4 strepen). Extra strepen of een nieuwe band verdien je op basis van tijd, kennis, gedrag en eventueel wedstrijdresultaten.

Bij BJJ Elst kan iedereen, ongeacht zijn of haar band en kennis van BJJ, meedoen aan de trainingen. Onze trainers hebben zelf verschillende kleuren banden en ervaring met het trainen van verschillende niveaus.

 

 

Huisregels

Vanwege veel contact met trainingspartners en de mat hecht BJJ Elst veel waarde aan een veiligheid en hygiëne. We vragen je te houden aan onderstaande punten:

Hygiëne

  • Zorg dat je trainingskleding (gi, rashguard, fightshorts) altijd gewassen is. Voorkom dat je kleding stinkt of nat is.
  • Loop alleen op de mat met blote voeten. Trek buiten de mat slippers of schoenen aan. (Ook als je even kort naar het toilet loopt.) Dit voorkomt vuil en viezigheid op de mat.
  • Zorg dat handen (en voeten) schoon zijn (ook na toiletbezoek). Gezien het vele lichamelijke contact wordt deze basishygiëne erg op prijs gesteld.
  • Heb je een blaar, snee, wrat of iets dergelijks, verzorg dit met een pleister en/of sporttape om het af te dekken. Mocht er bloed zijn gedruppeld op de mat, maak dit dan even schoon met een vochtig doekje.
  • Heb je last van een besmettelijke ziekte, infectie of bacterie, dan is het niet toegestaan om deel te nemen aan de training.
  • Reinig je gebitsbeschermer (bitje) en drinkfles regelmatig. Dit kun je eventueel doen met een gebitsreinigingstablet.
  • Beperk het gebruik van make-up. Dit geeft af tijdens warmte en zweten tijdens lichamelijk contact.

Veiligheid

  • Knip hand- en teennagels. Dit voorkomt dat je de huid van iemand anders open-krabt en nagels scheuren of omklappen tijdens het sparren.
  • Zorg dat je niet met kapotte kleding traint. In een gescheurde gi kunnen vingers of tenen blijven hangen.
  • Bij grappling-trainingen (no-gi /zonder judopak) wordt een strakke rashguard verkozen boven een wijd T-shirt. Hierin kan namelijk makkelijk een vinger blijven hangen tijdens het sparren.
  • Een gebitsbeschermer (bitje) is niet verplicht, maar wel aan te raden. Knie- en oor-beschermers worden ook vaak gebruikt bij Braziliaans Jiu Jitsu.
  • Denk te allen tijde aan de veiligheid van je trainingspartner en die van jezelf. Stel vragen indien technieken      niet duidelijk zijn en neem rust bij blessures om erger te voorkomen.